post

Fra d. 1. januar 2017 indførte regeringen en lovpligtig betænkningstid på kviklån på 48 timer. Men hvordan ser det ud med denne betænkningstid et halvandet år senere, og virker den? Det kan du blive klogere på her, hvor vi behandler reglen og dens effekt.

Tanken var god

Reglen blev først og fremmest lavet for at minimere antallet af personer, der havnede i noget økonomisk snavs. Følger du med i diverse økonomiprogrammer som eksempelvis Luksusfælden, har du helt sikkert også set folk, der har stiftet en gæld på flere hundrede tusinde på baggrund af et eller flere kviklån. På baggrund af programmer som disse har de kortfristede lån fra forbrugerråd og politikere fået en heftig kritik. Før reglen var det nemt at optage et kviklån og så have pengene stående på kontoen inden for få hverdage. Det hele foregår nemlig online, og kravene til at blive godkendt er lave sammenlignet med andre låneformer.

Der var ingen betænkningstid, og det gjorde at mange optog et impulslån uden at tænke sig om. Det var en af de gennemgående tanker bag reglen, og den er jo i sig selv også rigtig fin. Dog har den ikke helt virket efter hensigten, da der siden hen er kommet nye låneformer til, hvor folk kan låne penge her og nu.

Kassekreditten er kommet til

Låneudbyderne ændrede på baggrund af reglen en række af deres produkter, og ud af dette kom kassekreditten. De fleste kender til kassekreditten nede fra banken, men at man skulle kunne få en kassekredit online, er noget nyt. Mange låneudbydere tilbyder i dag en kassekredit online. Det smarte er nemlig, at den ikke er omfattet af reglen, og derfor har forbrugerne mulighed for at låne penge på få dage.

Man kan argumentere for, at kassekreditten er mere økonomisk sikker for forbrugerne, fordi at de ikke ender i en situation, hvor de skal indfri hele kassekreditten på en gang. Ved en kassekredit betales nemlig kun penge, når kontoen er i overtræk. Er kontoen ikke i overtræk, skal der ikke betales nogle penge. Det er smart for forbrugerne, da de kan bruge kassekreditten som en økonomisk sikkerhed.

Problemet opstår hos de forbrugere, der har til hensigt at bruge kassekreditten som lån, og dermed lader den gå i overtræk hurtigt. Det kan hurtigt blive rigtig dyrt, fordi at renterne på kassekreditten er høje. Dermed skal man altså ikke vælge en kassekredit, hvis formålet er at låne penge til et nyt køkken her og nu. Så skal man i hvert fald kunne betale hurtigt af, hvis det ikke skal ende med at være en dyr fornøjelse.